Tüm Haberleri GösterDAÜ ve YTÜ Mimarlık Bölümleri Arasında İşbirliği
Yayınlanma Tarihi: 9 Haziran 2015, Salı
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile İstanbul'da bulunan Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Mimarlık Bölümleri, akademik işbirliği protokolü çerçevesinde, geçtiğimiz akademik dönemler boyunca başarıyla tamamladıkları ortak mimari stüdyo uygulamasını 2014 – 2015 Bahar Dönemi'nde de sürdürüyor. Protokol çerçevesinde, DAÜ Mimarlık Bölümü'nde yürütülen ARCH392 kodlu Mimari Tasarım Stüdyosu IV ile YTÜ Mimarlık Bölümü'nde yürütülen MT5 kodlu Mimari Tasarım Stüdyosu 5 arasındaki etkin işbirliği sonucunda, İstanbul Büyükdere Caddesi ve Levent Mahallesi sınırı içinde bulunan alanda "konut, ofis ve kültürel işlevleri kapsayan proje" yürütülmektedir. Proje, Prof. Dr. Özgür Dinçyürek, Doç. Dr. S. Müjdem Vural, Öğr. Gör. Emre Akbil, Öğr. Gör. Turuğsan Arslankelle, Öğr. Gör. Sertaç İlter ve Öğr. Gör. Ali Tanrıkul yürütücülüğünde ve Araştırma Görevlileri Aminreza İranmanesh ile Elnaz Farjami desteğiyle kurgulanmaktadır.
ARCH 392 dersine kayıtlı 52 öğrencinin gönüllü olarak katıldıkları teknik gezi geçtiğimiz günlerde İstanbul'da gerçekleşmiştir. Öncelikle çalışma alanında analizler yapılmış ve İstanbul'da uygulanmış başarılı tasarım örnekleri 6 grup öğretim üyelerinin eşliğinde DAÜ Mimarlık öğrencileri tarafından ziyaret edilmiştir. Sonrasında, YTÜ kampüsü Mimarlık Fakültesi Toplantı Salonu'nda, YTÜ Mimarlık Bölüm Başkan Yardımcısı ve MT5 kodlu Mimari Tasarım Stüdyosu Koordinatörü Doç. Dr. Candan Çınar bölge gelişimi, seçilen arazi özellikleri, proje içeriği üzerine ve başarılı mimar Cafer Bozkurt ise İstanbul Kenti tarihi, seçilen arazinin gelişimi, yapmış olduğu projeler hakkında DAÜ Mimarlık Bölümü öğrencileri ve öğretim üyelerine detaylı sunuşlar yapmışlardır.
Böylelikle, proje için seçilen kent ve bölge detaylı tartışılmış, ayrıca kullanıcıya yönelik konut kavramı sorgulanmış, fiziksel ve sosyal dönüşümün birlikte sağlanacağı mekansal projelerin oluşturulması hedefi şekillenmiştir. Teknik gezi sonrasında ARCH 392 stüdyosu öğrencileri analiz, maket ve araştırma grupları olarak çalışmaya devam edip, öğretim üyeleri eşliğinde kendi tasarımlarını geliştirmişlerdir. Dersin ara vize proje jürisi ise 5 – 6 Mayıs 2015 tarihlerinde gerçekleştirildi. YTÜ öğretim üyelerinden Prof. Dr. Çiğdem Polatoğlu ve Doç. Dr. Candan Çınar, DAÜ Mimarlık Bölümü Öğretim Üyelerinden Doç. Dr. Beser Oktay Vehbi, Yrd. Doç. Dr. Polat Hançer, Öğr. Gör. Cenk Atun, Öğr. Gör. Zafer Cafer Volkan ve ders yürütücülerinin katılımıyla 12 jüri üyesi, ders kapsamında bulunan 86 öğrenciye gerekli desteği sağlamışlardır.
DAÜ Mimarlık program bünyesinde Kıbrıs dışında yürütülen tek stüdyo olması nedeniyle, ARCH392 Mimari Tasarım Stüdyosu IV, büyük bir önem taşımaktadır. Farklı özellikleri olan İstanbul metropolünde, kentsel ölçekteki bir karma kapsamlı tasarım üzerinde çalışma yürütmek öğrenciler için önemli bir fırsat aynı zamanda eğitim süreçleri açısından da ciddi anlamda katkı sağlamaktadır.