DAÜ Mimarlık Fakültesi ile INTBAU Ortak Etkinliğinin Konuğu Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman Oldu

Yayınlanma Tarihi: 11 Ocak 2019, Cuma

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi ile Uluslararası Geleneksel Yapı, Mimari ve Şehircilik Birliği INTBAU’nun bölgesel kuruluşu olan ve 2010 yılından bugüne adada faaliyetlerini sürdüren INTBAU Kıbrıs ortaklığında düzenlenen etkinliğin konuğu DAÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Doğu Akdeniz Kültür Mirasını Araştırma Merkezi (DAKMAR) Başkanı Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman oldu. Söz konusu etkinliğe Mimarlık Fakültesi’nin çok sayıda öğrencisi, araştırma görevlileri ve akademik personel katıldı. Ana teması “Arkeolojik Kültürel Miras Çalışmaları, Kıbrıs’taki Arkeolojik Çalışmaların Yasal Çerçevesi” olarak belirlenen seminerde sunum yapan Yrd. Doç. Dr. Kızılduman, öncelikle arkeolojinin tanımını yaptı ve bu alanda kullanılan belirli terimlerin önemi ile farklarına dikkat çekti.

Kuzey Kıbrıs’ta Arkeolojinin Önemi Tartışıldı

Yrd. Doç. Dr. Kızılduman, arkeolojinin kısa tarihi ve gelişimi hakkında verdiği bilgilerden sonra, bu alanda yapılan çalışmaların ve ilk defa bilimsel olarak yürütülen kazıların öneminden ve gelişiminden bahsetti. Açığa çıkartılan kalıntı ve buluntuların daha sonra kağıt üzerinde yeniden yerine konmasını sağlayacak üç boyutlu belgeleme yöntemlerinin de nasıl geliştirildiğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Kızılduman, arkeolojik çalışmaların ulus devletlerin ortaya çıkmasıyla birlikte nasıl devlet politikası haline geldiğini de sunumunda detaylıca işledi. Kıbrıs’ta yapılan arkeolojik çalışmalarla ilgili önemli bilgiler, kurulan müzeler ve çeşitli oluşumlara, Kıbrıs’ta arkeolojik çalışmaların yasal boyutu çerçevesinde değinen Yrd. Doç. Dr. Kızılduman, Kuzey Kıbrıs'ta yapılan çalışmalara karşı uygulanan engellemelere değinerek bu sorunlara karşı verilen mücadelenin önemine ve arkeolojinin önemine dikkat çekmiştir. Etkinliğin sonunda DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Banu Tevfikler, kapanış konuşmasını yaptıktan sonra, Yrd. Doç. Dr. Bülent Kızılduman’a sertifika ile anı olarak etkinliğin posterini takdim ederek, bilgilendirici ve faydalı geçen sunumu için teşekkür etti.