Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi Yüksek Lisans Programı DAÜ’de Açıldı

Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi Yüksek Lisans Programı DAÜ’de Açıldı
Yayınlanma Tarihi: 24 Eylül 2020, Perşembe

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Fen ve Edebiyat Fakültesi, Sanat, Beşeri ve Sosyal Bilimler Bölümü altında açılan “Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi” tezli ve tezsiz yüksek lisans programları, Türkiye Cumhuriyeti (TC) Yükseköğretim Kurulu ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) tarafından onay alarak açıldı. Gerek Kıbrıs, gerekse Türkiye ölçeğinde bir ilk olan Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi Yüksek Lisans Programları, 12 Ekim 2020 itibariyle DAÜ Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Koruma ve Restorasyon Yüksek Lisans Programı ile iş birliği içerisinde eğitim ve öğretime başlayacak.

Teorik Bilgi ve Uygulama Olanakları

Yeni yüksek lisans programlarına ilişkin Fen ve Edebiyat Fakültesi, Sanat, Beşeri ve Sosyal Bilimler Bölümü tarafından yapılan açıklamada, “Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi, kentlerin oluşum ve değişim süreçlerini arkeolojik kazı yöntemleri ile belirlemenin yanı sıra ortaya çıkan verilerin kentin günümüzdeki işleyişini, yaşamını olumsuz yönde değiştirmeden o yerleşim yerine kazandırmak ve sürdürülebilirliğini kent yararına katkı sağlamak amacıyla çalışılmasını sağlamaktadır. Yerleşim yerleri içerisinde açığa çıkartılan arkeolojik kültür varlıklarının araştırılması, korunması ve yerleşim alanının kimliğine kazandırılması için yapılacak uygulamalar bütününü kapsamaktadır. Bundan dolayı program; arkeologlar, şehir planlama, mimari ve kentsel koruma, restorasyon uzmanlarının ortak çalışmasıyla kentin yaşamı, geleceği için söz sahibi olan tarafların birlikte çalışması gereken bir süreci kapsamaktadır. Program arkeoloji, mimari ve kentsel koruma, restorasyon ve şehir planlama alanları üzerine teorik bilgi ve uygulama olanakları sunan tezli ve tezsiz yüksek lisans programı şeklinde uygulamaktadır” denildi.

Mezunlar Hangi Alanlarda İş Bulabilecek?

Program sayesinde öğrencilerin, yani “Bilim İnsanı” adaylarının, Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi çalışmalarında araştırma, belgeleme, teori geliştirme yapabilecekleri ve bakış açılarını yaratıcı bir şekilde geliştirecekleri belirtildi. Program kapsamında arkeoloji ve kültürel miras yönetimi konularında birbiri ile bağlantılı veya ayrı ayrı içeriklere sahip çalışmaların yapılması amaçlanıyor. DAÜ Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi Yüksek Lisans Programı mezunları “Kent Arkeolojisi ve Kültürel Miras Yönetimi Uzmanı” olarak anılacak. Program adayları, programdan mezun olduktan sonra başka bir bölüm kapsamında Doktora derecesine (Ph.D.) başvurabilecekleri gibi KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi’nde, ilgili müze, kazı, restorasyon birimlerinde görev alabilecekler. Mezunlar, aynı zamanda devlet çatısı altında Devlet Karayolları, Çevre Koruma Dairesi, Şehir Planlama ve Turizm Planlama dairelerinde görev alabileceklerdir.

Mezunlar ayrıca, KKTC Cumhurbaşkanlığı bünyesinde çalışan iki toplumlu Kültürel Miras Teknik Komitesi’ne danışmanlık hizmeti verme şansına sahip olacaklardır. Bunlara ek olarak, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Lisans derecesine sahip olan mezunlar, Eğitim Bakanlığı bünyesinde Kültürel Miras çalışmalarında görev alabilme yeterliliğine sahip olacak. Mezunlar, Türkiye Cumhuriyeti’nde de Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı çeşitli müzeler, kültür ve tabiat varlıklarını koruma kurulları, özel müzeler, Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Maden Tetkik Arama Enstitüsü, Karayoları Genel Müdürlüğü, Turizm Bakanlığı’nda görev alabilecekleri gibi, özel kurum ve kuruluşlarda çok geniş bir yelpazede hizmet verme şansına sahip olacaklardır.



DAÜ Web Siteleri