Skip Navigation LinksAhmet-Vural-Behaeddin-Calendar-2019-Prepared

Ahmet Vural Behaeddin Takvimi-2019

“DAÜ Mimarlık Fakültesi 2019 Ahmet Vural Behaeddin Takvimi Hazırladı."

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Mimarlık Fakültesi, Ahmet Vural Behaeddin Komitesi, 2019 yılı için Mimar'ın adını ve anısını yaşatmak üzere bir takvim çalışması yürüttü. 2019 yılı için hazırlanmış bu takvim, 1951-1993 yılları arasında mimari eserler üretmiş Modernist Kıbrıslı Türk Mimar Ahmet Vural Behaeddin'in yarışma kazanmış ve Baumeister dergisinin 1965 yılı, Nisan sayısında yer almış bir eseri olan, o dönemki adıyla 'Lefkoşa Kız Lisesi', şimdiki adıyla 'Lefkoşa Türk Lisesi' binasına ait görüntülerden oluştu. Baumeister dergisi, dönemin en prestijli mimarlık dergilerinden olup, bahsi geçen sayısını eğitim yapılarına ayırdı. Tüm dünyadan seçilmiş çok başarılı 11 projenin yayımlandığı sayıda yer almak bile Kız Lisesi binasının tasarımının başarısının güçlü bir göstergesidir.

Bu takvim çalışması, uygarlık seviyesinin doğrudan kanıtı olarak kabul edilebilecek birbirinden değerli mimari eseri bizlere miras bırakmış Ahmet Vural Behaeddin'in anısını yaşatmak, mimarlığıyla onu gelecek nesillere taşımak adına önemli bir belge olarak düşünülmüştür. Çalışma, DAÜ Mimarlık Fakültesi ile Ahmet Vural Behaeddin adına eşi Tülin Behaeddin arasında imzalanan protokol kapsamında Mimarlık Fakültesi Ahmet Vural Behaeddin Komitesi tarafından yürütülmüştür.

DAÜ Akademik İşler’den Sorumlu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tanju Besler, DAÜ Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özgür Dinçyürek, Ahmet V. Behaeddin’in eşi Tülin Behaeddin, Ahmet V. Behaeddin’in yapıtları ve mimari kişiliği ile toplum hafızasında bıraktığı izler, toplumun gelişmesinde üstlendiği görev hakkında birer konuşma gerçekleştirdiler

Prof. Dr. Besler ve Prof. Dr. Dinçyürek böyle değerli bir vizyon kurup, Ahmet V. Behaeddin adının yaşatılması için gerçekleştirilen tüm çalışmalara maddi manevi katkıları için eşi Tülin Behaeddin'e ve Mimar Ahmet V. Behaeddin'in anısını yaşatmak, mimarlığıyla onu gelecek nesillere taşımak adına önemli bir belge olarak tasarlanan 2019 yılı takviminin paylaşımı ve organizasyonun gerçekleştirilmesindeki katkılardan dolayı KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit ile Kültür Dairesi Müdürü Şehbal Hamzaoğulları'na teşekkürlerini ilettiler.

Ardından, KKTC Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Cemal Özyiğit, yaptığı konuşmasında Ahmet V. Behaeddin'in Kıbrıs Türk Toplumu'nun yetiştirdiği önemli değerlerden biri olduğuna dikkat çekerek bıraktıkları eserleri ve düşünceleri gelecek kuşaklara aktarmanın önemli olduğuna vurgu yaptı. Özyiğit, “Çocuklarımıza doğru ve güzel örnekleri öğreterek geleceğimizi şekillendirmeliyiz" ifadelerini kullandı. Konuşmaların ardından Tülin Behaeddin ve DAÜ Mimarlık Fakültesi Ahmet Vural Behaeddin Komitesi adına Doç. Dr. Banu Tevfikler Çavuşoğlu'na teşekkür plaketleri takdim edildi.

Erişim Tarihi: 10/03/2021                  28 Şubat 2019 13:05:00