Skip Navigation LinksNews
Tüm Haberleri Göster

DAÜ İç Mimarlık Bölümü’nden Kütüphane Haftası Mesajı

DAÜ İç Mimarlık Bölümü’nden Kütüphane Haftası Mesajı
Yayınlanma Tarihi: 4 Ocak 2015, Pazar

"Kentlerimizde sosyal etkileşim ve diyalog mekanlar olarak anılan Kütüphane binaları yapılmalıdır."

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ), Mimarlık Fakültesi, İç Mimarlık Bölümü, 'Mezuniyet Projesi' öğrencileri, bu dönem, İngiliz döneminde inşa edilmiş, şu anda KKTC Eski Eserler ve Müzeler Dairesi'ne ait depo olarak kullanılan Gazimağusa Suriçi Polis Eski Binası'nı yeniden hayata kazandırmak için projeler üretiyor. Hem Gazimağusa'da hem de adada yaşayanlara hizmet edeceği senaryosu ile sosyal etkileşim ve diyalog mekanları olarak anılan Kütüphane fonksiyonu, bina ile bütünleştirilerek öğrenciler tarafından çalıştırılmaktadır.

DAÜ İç Mimarlık Bölümü Başkanı Prof. Dr. Uğur Ulaş Dağlı, bölümün bitirme projesi olarak konu düşünürken, gerek öğrenciler gerekse toplum için kitap okuma ve kitap okuma mekanlarının önemine vurgu yapıp bilinçlendirme sağlamak istediklerinden dolayı "Kütüphane" konusunu işlemeye karar verdiklerini vurguladı. Bu bilinçle, DAÜ İç Mimarlık öğrencileri tarafından tasarlanan projeler, bölgenin ve yapının yeniden işlevlendirilmesi gerekliliği için bir farkındalık yaratacağını da belirten Prof. Dr. Dağlı, hedeflerinin, Kütüphanecilik haftasının amacına katkı koymak olduğunu da ifade etti.

Bu çalışma ile, 'Tematik Kütüphane' üst başlığı altında Çocuk Kütüphanesi, Sinema Kütüphanesi, Kent Kütüphanesi, Müzik Kütüphanesi gibi ayrı ayrı çeşitli temalarla kurgulanan projelerle, kütüphane ve kütüphaneciliğin önemi vurgulanmaktadır. Ayrıca günümüzde kütüphanelerin sadece sessizce kitap okunan yerler olmasının ötesinde; çağdaş konsepti, farklı konularda okumayı seven insanları bünyesine davet eden, farklı aktivitelere imkan tanıyan mekanları içerisinde barındırabilen misyon da, projelerde yer almaktadır.

Seçilen tema ve karakter doğrultusunda bilgi ve kaynaklarını içinde barındıran, arşivleyen kütüphane projelerinde; sosyal aktivite ve yeni bilgi / iletişim teknolojilerini entegre eden elektronik ortam ile bütünleşik olması hedeflenmektedir. Çağımız gereği, 'Tematik Kütüphane' projesinde, kütüphanenin iç mekan tasarımının bilgi tüketme yerine bilgi üretmeyi teşvik edici içerikte olması da gerekmektedir. Proje sonuçları bu mesajı yinelemek adına dönem sonunda açılacak sergide sunulacaktır.

İngilizce programdaki mezuniyet projesi stüdyosu yürütücülüğünü, Doç. Dr. Kağan Günçe, Yrd. Doç. Dr. Münevver Ö. Özersay ve Arş. Gör. Eliz Erdenizci üstlenirken; Türkçe programdakini ise, Doç. Dr. Zehra Öngül, Doç. Dr. Banu T. Çavuşoğlu, Doç. Dr. Nil P. Şahin, Yrd. Doç. Dr. Mesut Çelik, Yrd. Doç. Dr. Kamil Güley, Öğ. Gör. Leyla Ç. Algül ve Arş Gör. Gözde Pırlanta üstlenmektedir. Ayrıca konu tespitinde ise Araştırma Teknikleri ders yürütücüleri Prof. Dr.Uğur Ulaş Dağlı, Öğ. Gör. Shirin Izadpanah ve Arş. Gör. Shalaleh D. Aazar öğrencilerle birlikte çalışmışlardır.



DAÜ Web Siteleri